Skladováni vína
V dnešním světě existuje nepřeberná škála různých druhů vín. Liší se typem, složením odrůd, technologickým postupem výroby, úrovní kvality i účelem, proč byla vyrobena. Některá vína jsou přímo vyrobena k okamžité spotřebě, jiná jsou vyrobena záměrně tak, aby své dokonalosti dosáhla až po čase zrání. Může to být přímo v sudech nebo v láhvích ve sklepích vinařství či v soukromém sklepě k radosti majitele.
Proč skladovat vína
Běžný zákazník kupuje vína ke své spotřebě a pokud jejich počet nepřesáhne kapacitu ledničky, tak se většinou skladováním nezabývá. Jsou ale i lidé, kteří víno zakoupí a vystaví v ozdobném stojánku v kuchyni nebo obýváku. Nedá se říci, že se víno po pár dnech zkazí, ale několik měsíců nebo let určitě nevydrží. Musíme rozlišovat skladování vína a vystavování. Pokud však zájemce pronikne do světa vín zjistí, že s jednou láhví nevystačí, že k různým pokrmům náleží různé druhy vín, že jiné víno je vhodné pro tetičku z venkova, jiné poslouží pro zahradní párty třiceti známých a zcela jiné je určeno pro slavnostní večeři se šéfem, který vínu rozumí. Nastává nutně problém kam s ním, a také které víno ano, které ne, případně jak dlouho jej skladovat.
Již před samotným nákupem bychom se měli zamyslet nad tím, zda právě to či ono víno je pro skladování vhodné. Běžná vína na trhu z větší části nejsou vhodná k delšímu skladování, respektive jejich uložením nelze nic získat, spíše naopak. Výrobci tato vína záměrně vyrábí a distribuují v takovém stavu, aby byla přístupná co nejdříve, přitom kladou důraz na svěžest a čistotu použitých odrůd. Jako příklad můžeme uvést francouzská vína kategorie Vin de Pays, ale i většinu základních vín ze zámoří, některá lehká vína například z Itálie, ale i z jiných vinařských regionů včetně Moravy. Tato vína se pořídí za nízkou cenu a jejich krása spočívá v jejich mladosti a svěžesti. Platí zde „čím mladší, tím lepší“ nebo „s věkem se kvalita nezlepšuje“.
Jaké víno neskladovat?
Obecně lehká bílá vína a vína stolní, vína v jiném balení než v láhvi s kvalitním korkem, levná vína zakoupená v supermarketech, vína s vysokou kyselinou – zejména jablečnou, vína s velmi nízkým obsahem kyselin, víno z obecně špatných ročníků, vína špatně skladovaná, neharmonická a nemocná, vína která nejsou ke skladování určena.
Jaké víno skladovat?
Vína, o kterých se již podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučena pro skladování, vína od prověřených a renomovaných vinařů, vína z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem, vína doporučená vaším obchodníkem, vína správně ošetřená, uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.
Vína s kratším až středním potenciálem k archivaci
Myslíme tím vína, která jsou vhodná pro skladování po kratší dobu (3-5 let), v kruhu milovníků vín se jim říká „běžci na krátké vzdálenosti“. Do této kategorie lze zařadit mnoho vín z celého světa různých cenových kategorií. Tady je namístě zvážit, zda skladovat nebo ne. Proto doporučujeme poradit se s vaším dodavatelem, nebo využít odbornou literaturu.
Vína vhodná k dlouhé archivaci
Kategorie nejdiskutovanější, vína s dlouhým potenciálem skladování. Jsou to vína, která mohou zrát 8-25 let, a někdy i déle. Typická jsou třeba vína portská, burgundská, nebo kategorie Grand Cru Classé nejlepších ročníků. Extrémním příkladem jsou vína oblasti Sauternes, která mohou vydržet v kondici až 100 let. Již jako relativně mladá mají tato vína vysokou pořizovací hodnotu. Na druhé straně po několika letech uskladnění v ideálních podmínkách se jejich cena vyšplhá několikanásobně vysoko. Samozřejmě v závislosti na výrobci a ročníku. A to je hlavní důvod, proč si koupit víno mladé, nechat pár let ve sklepě uležet a v ideálním čase vypít. Majiteli se dostane nádherného zážitku, nemusí víno shánět (pokud je vůbec k sehnání) a může jej vychutnat aniž by zaplatil desetitisíce. V posledních letech lze zaznamenat, že styl těchto „velkých vín“ se také přizpůsobuje dnešní době. To znamená, že jsou tato vína schopna potěšit již poměrně mladá (3-4 roky), ale i tak mají před sebou stále dlouhou cestu. Naopak některá mladá vína vám mohou po otevření i výrazně „dát najevo“ že ještě není ten správný čas. V případě nákupu pro delší skladování platí dvojnásobně: poraďte se s vaším dodavatelem nebo odborníkem na vína! Jsou to lidé, kteří přicházejí s vínem každodenně do styku a měli by mít dostatek zkušeností. Nebo opět zvolte vhodnou odbornou literaturu.
Kde víno skladovat?
Když je vybráno vhodné víno k archivaci, tak jej musíme také dobře uskladnit. Pokud okolnosti dovolí, bude pravděpodobně nejvhodnější víno uložit do speciálního sklepa. Zde platí několik základních pravidel, aby bylo uložení správné a nedošlo k poškození.
- Optimální teplota sklepa je mezi 9 až 11 °C. Nesmí však kolísat. Je lepší raději teplota o něco vyšší nebo nižší, ale stabilní! Při nízké teplotě dochází k vysrážení vinného kamene a barviva u červených vín. Při vysokých teplotách se mohou vysrážet termolabilní bílkoviny nebo bude stimulována mikrobiologická činnost ve víně a dojde k jeho úplnému znehodnocení.
- Vlhkost okolo 65 %.
- Temnota. Přímé sluneční světlo, ani příliš umělého světla vínu neprospívá.
- Poloha láhví. Láhve, které jsou uzavřeny korkovou zátkou, musí být uloženy tak, aby zátka byla stále smočena ve víně a nedocházelo k jejímu vysychání, a tím k přístupu vzduchu. Láhve se ukládají většinou vodorovně.
Vínu nesvědčí pohyb, to znamená, že se láhve nemají překládat, otáčet a naprosto nevhodné jsou pravidelné vibrace motorových agregátů, například chladícího zařízení.
Pokud není k dispozici vinný sklep, je možné využít několika dalších možností skladování vín:
- Zakoupením klimatizované skříně na vína. Je to vhodná varianta pro každého, cenová relace se pohybuje od deseti do několika desítek tisíc, v závislosti na technickém vybavení a provedení. Přes počáteční velkou investici je to řešení šetrné na prostor (lze v případě potřeby přemístit), je zde zaručená ideální teplota a vlhkost, jednoduchá instalace, přístup, ovladatelnost i údržba, vytvarované police nastavené ve správné poloze. Do malé skříně se vejde 30-60 láhví, skříň o velikosti běžné ledničky pojme přes 100-150 láhví.
- Pronajmutí vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.
V řadě publikací se lze setkat s různými názory na skladování vína. Také názory znalců nebo milovníků vína se mohou lišit. Údaje o tom, jak dlouho víno bude zrát, jsou většinou orientační a mají informativní charakter! Každé víno a každý ročník se v závislosti na mnoha a mnoha faktorech vyvíjí trochu odlišně. Vhodné víno získá archivací více harmonie a ladu, takzvaně se projeví, posílí své tělo a po několika letech získá zcela odlišný buket i chuť, zvýrazní svůj osobitý charakter a zharmonizuje všechny své složky.
Skladování vína po otevření lahve
Zbylo-li vám nějaké víno, můžete ho po několik dnů uložit v lednici; je mnohem lepší, můžete-li ho přelít do menší lahve. Je s podivem, že tradičně vyráběná (zejména francouzská) vína vydrží déle než velmi ovocná vína z Nového světa, která často ztrácí svou chuť, jsou-li otevřená déle než několik hodin. Některá francouzská vína jsou dokonce lepší den po otevření.
Můžete si koupit systémy pro skladování vína, které z lahve vyčerpají vzduch, nebo chrání víno pomocí netečného plynu, ale to by vás nemělo vybízet ke skladování vína delšímu než několik dní (nebo delšímu než týden v případě sladkých vín).
Alkoholizovaná vína, například portské, vydrží déle, ale ani ta by neměla být skladována déle než měsíc. Se suchými sherry je třeba nakládat jako s bílým vínem a vypít je do několika dnů, a proto je dobré kupovat je v polovičních lahvích.
Přejeme vám hodně zdaru při archivaci.